Oplevelser - og rejsen dag for dag

Xixuaú ligger i hjertet af Amazonas og har alt det, mange forbinder og drømmer om i forbindelse med en rejse til verdens største regnskov. Xixuaú adskiller sig fra mange andre dele af Amazonas, da dyrelivet er unikt efter mange år uden jagt og kommerciel fiskeri. Kæmpeodderen, som er Sydamerikas mest udrydningstruede pattedyr, lever i flokke i reservatet, og man skal være meget uheldig for ikke at træffe den.

I Xixuaú kan man opleve et alsidigt fugleliv, delfinarterne Boto og Tucuxi, slanger som for eksempel anakondaen, brøleaber, egernaber, edderkoppeaber, tapirer, kaimaner, jaguarer, ozelotter, myreslugere og mange andre dyr. Man skal dog være opmærksom på, at man sjældent vil kunne opleve alle dyrearter på én og samme tur.

Hvor floderne i størstedelen af Amazonas er karakteriseret ved at være ”sorte” eller ”hvide” er de to floder i reservatet ”krystalklare”, hvilket giver en særlig fordel i forhold til at opleve dyreliv. Særligt i den tørre tid, hvor vandene i floderne står lavt, har man mulighed for at studere fisk og andet akvatisk dyreliv. Xixuau har derfor også haft besøg at flere filmhold som for eksempel Cousteau.

Rejsen fra dag til dag
Der er ikke noget fast program for turister i reservatet. Hvad der skal ske, aftales fra dag til dag med dig som turist og de lokale guider, som har et stort kendskab til regnskoven.

Det meste af året vil der være en engelsktalende person til stede (Chris Clark), som står til rådighed med information og som hjælper med at arrangere turene. Det er vigtigt, at du fortæller om dine interesser og ønsker: Hvor du vil hen, hvor længe osv.

Mange ture rundt i reservatet er halvdagsture:

- Man tager tidligt af sted om morgenen, enten på gåtur, i kano eller i speedbåd udenfor reservatets grænser, og kommer hjem til frokost.
- De fleste turister vælger at hvile lidt midt på dagen, hvor solen står højt.
- Ved 15.00 - tiden kan man atter drage af sted.
- Efter aftensmaden har man atter mulighed for at tage af sted i kano eller i skoven sammen med en lokal guide. Når mørket bryder frem kan man spydde fisk med en zagaia, fange små kaimaner (som sættes fri igen), eller man kan kikke på stjerner og lytte til frøerne og andre lyde, der karakteriser natten. 

Der arrangeres også heldagsture, hvor man fisker på vejen og tilbereder fangsten over åbent bål.

Videre har man mulighed for at campe over flere dage i regnskoven eller på stranden.

Skulle man en dag ikke have lyst til at tage på tur, kan man vælge at blive hjemme hele dage, drive rundt i landsbyen, tale med de lokale eller slå sin hængekøje op og ligge og læse.

Har man mod på det, bør man ikke gå glip af muligheden for at sejle mindre ture på egen hånd i kano. Sørg for at få grundig instruktion. Tag ikke længere væk og aldrig alene ind i oversvømmet skov, da det kan være svært at finde tilbage.


Din særlige interesse
Xixuaú-reservatet tiltrækker hvert år mange forskellige mennesker, der hver især har en særlig interesse i natur og dyreliv. Det kan være lystfiskere, fugleinteresserede, akvariefisk-interesserede eller naturmedicinere. Har man en særlig interesse, er det bare at sige til.

Mange af de lokale guider har også en særlig interesse og viden, og de er stolte af deres unikke evner til at finde frem til de dyr og planter, som folk gerne vil se. 

Her på hjemmesiden kan du læse mere om, hvad du kan opleve i reservatet.

Se for eksempel billedgallerierne under "Rundt omkring reservatet”.

 

Til fods og til vands