Årstiderne i Amazonas

I Amazonas er temperaturen modsat vores klima temmelig stabil. Årstidernes skiften er karakteriseret ved mængden af regn og vandstanden i floderne. Da Amazonas dækker et stort område, er det forskelligt fra område til område, hvornår det typisk regner og hvornår vandene står højt eller lavt.

I Xixuau varierer vandstanden i floderne fra sommer til vinter med cirka 10 meter. Vandene står højst, og det regner mest, når vi har sommer herhjemme mens det regner mindst og vandet står lavst, og strandene kommer frem, når vi har vinter.

Hver sæson har sin charme:

Når vandet i floderne står lavt kan man opleve strande og fiskeriet er i top.

Når vandet står højt kan man sejle ind i den oversvømmede skov (igapó) og sidde og kikke på aber fra sin kano. Samtidig har pattedyr inde i skoven mindre plads at bevæge sig på, og kan derfor bedre spottes på en gåtur.

At forudsige præcist, hvornår vandene vil stige eller falde er ikke muligt. Det ændrer sig fra år til år. Selv under et 14 dages ophold i Xixuau vil man pludselig kunne opleve store variationer, for eksempel kan vandet i floderne pludselig stige med en meter eller mere fordi det har regnet i Venezuela.
Regn kan opleves året rundt, oftest som byger. I både regntiden og tørtiden kan der være heldagsregn.

Et meget forsigtigt bud på vejret og vandstanden kan se således ud:

April, maj, juni: Regntid, høje vande i floderne. Ofte er der tale om regnbyger, som varer nogle timer.

Juli, august: Mere sol, vandene i floderne begynder at falde, til tider storme.

September, oktober, november, december: Meget sol. Vandene falder endnu mere og strandene kommer frem.

Januar, februar, marts: Meget sol. Vandene i floderne begynder så småt at stige igen. I reglen er strandene væk i marts inden regntiden begynder.

Mest og mindst
Vandstand i floderne: Højest i slutningen af juni, lavest i slutningen af december og starten af januar.
Mest regn: Maj

Temperaturer
Året rundt vil man som turist kunne opleve behagelige varme temperaturer med en gennemsnitlig dagtemperatur på lige under de 30 grader. I enkelte perioder når man nå op på 40 grader. Om natten kan temperaturen falde ned til 20 grader, hvorfor det kan være rart at have et tæppe at tage over sig.

Vandstand