Overskrift


Områderne og interessante ture i reservatet

På en rejse til Xixuaú-Xiparinã vil man blive bragt rundt forskellige steder i reservatet; til fods, i kano og til visse steder uden for reservatet med motorbåd. 

Et forhåndskendskab til disse områder er på ingen måder nødvendigt, da du løbende kan tale med din guide om forskellige muligheder.

Endvidere er der sådan, at de store oplevelser (for eksempel mødet med jaguaren eller den store fiskefangst) lige så godt kan ligge to minutter fra turistcampen i Xixuxu-landsbyen, som de kan ligge længere væk.

Introduktionen nedenfor er derfor blot tænkt til de, som gerne på forhånd vil vide lidt om områderne.

For dig, der forud for din rejse til Xixuau allerede har talt en del med os her i Danmark, kan det være rart at kunne huske flodernes navne samt andet, vi eventuelt har talt om. 

Om området generelt
Xixuaú-Xiparinã ligger cirka 500 kilometer fra Manaus i Amazon-basinnet karakteriseret ved sit relativt flade terræn.
Efter du er landet med fly i byen Manaus går turen i nordvestlig retning op ad Rio Negro og herefter i nordlig retning op ad Jauperi indtil du når reservatet.
Xixuaú-Xiparinã Reservatet rummer to mindre floder: Xixuau, hvor turist-campen er placeret og Xiparinã, som ligger lidt nordligere. 

Xixuau-landsbyen med turist-campen og dens liv
De fleste, der besøger reservatet, vil opleve, at Xixuau-landsbyen, hvor man indlogeres, er en rejseoplevelse i sig selv. Her møder du landsbyens beboere og får en fornemmelse af den daglige rytme.
- Slå for eksempel et smut forbi skolen og lyt til deres undervisning. Hvis du er vild med børn, så vis det og inviter dem til leg og snak.
- Sæt dig ved en af bådebroerne og se kvinderne vaske tøj med kaimaner, gribbe og hejrer omkring sig.
- Kom over til foldboldbanen ved tre-firetiden om eftermiddagen, og se om de lokale spiller den dag, eller deltag selv.
- Kik i bogreolen i den store hytte, hvor der som reglen er bøger om dyrelivet i Amazonas: Snup en bog, og brug den som udgangspunkt for en snak om Amazonas natur.
- Hvis du er interesseret i kaimaner, så vis det, og der er stor sandsynlighed for, at en af de lokale før eller siden vil lave ”kaiman-show”, hvor de lokker en kaiman op på land. Også børnene i landsbyen, holder af at underholde turister, og kan finde på at fremvise sjove insekter, hvis de finder en interesseret.

Stranden ved Jauperi
Rejser du i tørtiden vil du på din sejltur til reservatet som det første stifte bekendtskab med den store strand, som ligger fem minutters sejllads fra campen og Xixuau-landsbyen, hvor du kommer til at bo.
Stranden er et yndet udflugtsmål; ikke bare fordi man kan bade og tage en løbetur på stranden, men også fordi stranden ligger smukt midt i Jauaperi-floden omkranset af skoven. 

Indsejlingen til Xixuau
Selv om den cirka 300 meter lange indsejling ligger tæt på landsbyen, og man til tider kan høre lidt aktivitet herfra, kan man opleve interessant dyreliv: Både fugleliv, oddere, delfiner egernaber og andet. Sågar er jaguaren observeret her – både den plettede og den sorte.

Nedad Xixuau floden
Sejler man i sydlig retning fra Xixuau-landsbyen, medstrøms, vil man i første omgang komme forbi vores gamle turist-camp, hvor Chris Clark, medstifter af Amazon Associasion, stadig har sit hus - og hvor resterne af andre hytter stadig er at finde.
Den gamle camp står faldefærdig og medtaget efter mange år med oversvømmelser. Gå gerne en tur op i den gamle camp, men kravl ikke op i husene.
Der er stille i området, og man vil sagtens kunne opleve dyreliv.

Den skjulte sø, Lago de Escondigo
Fra den gamle camp kan man sammen med en guide gå gennem skoven og ned til den skjulte sø. Ofte kan man også komme ind til søen med kano længere nede ad Xixuau-floden.
Mulighederne for at opleve dyreliv er de samme som andre steder i reservatet. Vores guider ved, hvis for eksempel en større gruppe af kæmpeoddere gennem en periode ofte har holdt til netop her. I tørtiden er det også hændt, at den store fiskeart Arapaima er blevet lukket inde i søen.

Søen med den store mund, Lago de Boca Grande
Længere nede ad Xixuau finder man på sin venstre hånd ”Søen med den store mund”.

Den lille strand
Rejser man i tørtiden vil man for enden af Xixuaufloden (medstrøms) kunne gøre ophold på en lille strand (10-50 m2).
Herfra kan man både bade, fiske, gå omkring eller tage et kik ind i skoven eller på den stærkt-strømmende kanal, der fører ind til en anden flod, der hedder ”Parana”.
Stranden er meget lille, og ligger meget lavt. Så det er absolut ikke altid man kan opleve den.

Parana
Parana er egentlig betegnelsen for en kanal, der linker to floder. Når man er i Xixuau bruges udtrykket ”Parana” som udtryk for et bestemt området, en biflod til Xixuau-floden.
Der er to veje ind til ”Parana”, som begge er interessante at sejle igennem.
Når vandene står meget lavt kan man nogle gange kun sejle én vej, andre gange ingen; så man må gå ind til floden. Når vandene står højt kan man komme ind ad begge veje.
Fiskere tager ofte til Parana for at fiske surubim.

Op ad Xixuau-floden
Sejler man i nordlig retning fra Xixuau-landsbyen modstrøms op ad Xixuau nærmer man sig de klare vande. Jo længere, du kommer op ad, desto mere klare bliver vandene.
I tørtiden skal man ikke sejle mere end fem minutter, før man i de klare vand kan opleve stimer af fisk, til tider delfiner og andre dyr glide forbi kanoen.
På vejen op ad floden, 5-10 minutter fra campen, kommer man forbi et større åbent flodområde, hvor Xixuau flyder sammen med en mindre biflod. Vi kalder ofte området for ”den store sø” i mangel af bedre udtryk. Både ”den store sø” og dens biflod kan danne baggrund for timers udflugt.
Der findes to camps på Xixuxu-floden; to små rydninger, hvor man kan hænge sin køje op for natten. Ligeledes er der forskellige gåture.

Den blå sø, Lago Azul
I en lille biflod til Xixuau finder man Lago Azul, hvis vande man med god vilje kan kalde blå, men da bunden er dækket af blade kan det være svært at se.
Vandet i floden kommer fra kilder længere oppe og er klart og køligt.
Der er en egen stemning i den lille flod, og hvis du da ikke ligefrem får lyst til at hoppe i det kølige, klare vand, er det måske mest af alt et sted, hvor man automatisk ”tier stille” og kikker ned i vandet og ind i mellem træerne.
Hvis vandene står meget lavt i floderne er det ikke muligt at sejle ind i ”Lago Azul”- eller ikke særlig langt ind. 

Eriks Paradis, Paraiso do Erik
”Eriks Paradis” ligger oppe ad Xixuau-floden og betegner et mindre område i Xixuau-floden, hvor der i tør-tiden dukker små sandbanker op.
På ture til Eriks Paradis tager man af sted om morgenen, fisker på vejen, og når man når frem laves der bål, hvor fiskene grilles. Resten af dagen svømmer man rundt mellem sandbankerne, fisker eller andet. Efter frokost sejler vi hjem til Xixuau-landsbyen igen, eller hvis planlagt kan man tage videre på heldagscamp i skoven.

Atucura
Atucura-floden er en større flod, der ligger lidt uden for reservatet på den anden side af Jauperi-floden (og dermed i staten Amazonas). Der bruges ofte båd med motor for at komme dertil, især hvis man skal nå et stykke op ad floden.
Vandene i Atucura er krystalklare, og på de lave steder i floden vil man f.eks. kunne se rokker.
Ved Atucura ligger også en camp, et ryddet stykke, hvor man kan hænge sin køje op for natten.
Atucura har både brede områder, hvor øjet kan vandre vidt, og smalle steder, hvor man nogle gange må hugge sig igennem med machete.

Sø nummer 28, Lago Vinteoito
Sø nummer 28 ligger en times sejllads op ad Jauaperi. Ingen ved, hvorfor den hedder sådan. Skal man dertil på en halvdagstur er det bedst at bruge båd med motor. Før søen kommer man igennem en lille smuk kanal.

Maral
Maral er et større område, der ligger nordligt i udkanten af reservatet flere timers motorsejllads op ad Jauperi .Vi har kanoer med på slæb til turene i området.
Området grænser op til Waimiri-Atroari indianernes reservat.
Når der er flere turister i reservatet drager vi ofte derop og camper sammen på stranden (hvis de er fremme). Der er mulighed for unikke gåture i området, kanoture, og i de tidlige morgentimer kan man ofte fiske efter store maller.

Om gåture generelt
Gåture kan foretages stort set alle steder i reservatet, altid med en guide.
I nærheden af Xixuau-landsbyen er der tre typiske ture, hvor der er dannet en sti (Stierne er ikke særlig synlig for os som turister): Der er en tur, som starter lige bag Xixuau-landsbyen samt to yderligere ture, hvor man sejler et lille stykke op ad Xixuau-floden.
På diverse udflugter længere væk samt på camps, hvor man overnatter ude i skoven, er der også en række interessante gåture.

OBS! To specialture i reservatets yderkanter:
I reservatet er der to specialture, hvor man camper over flere dage. Begge ture koster en anelse ekstra! For at gøre det så billigt som muligt beregner vi fra gang til gang en pris ud fra antallet af turister mv. Hvis du er interesseret, skal vi vide om det på forhånd, og vi vil vende tilbage med en pris.

1. Floden Xiparinã - Flerdags-camp
Xiparinã-floden ligger en times sejllads fra Xixuau-landsbyen. Da der meget sjældent kommer mennesker i området er dyrelivet unikt. I søerne, som man kommer forbi oppe ad floden, er det ofte muligt at se søkøer. En tur op ad Xiparina kan gøres over 2-3 dage.

2. Buritizal-området - Ekspedition
Langt op ad Xiparinã-floden ligger kilderne ved Buritizal, som man kun kan besøge, når vandene i floderne står højt; typisk i maj, juni, juli og august. Turen tager cirka en uge, og man skal være beredt på primitive vilkår, hvor man lever af fisk, kan blive udsat for kraftige regnskyl og hvor man skal hugge sig gennem nedfaldne træer for at få kanoerne igennem.
I området vokser Buriti-palmen, også kaldet for ”Livets træ”, fordi dens frugter indeholder meget C-vitamin og fordi barken bruges som medicin.
Når der er frugter på træet, yngler papegøjer i palmerne, hvilket tiltrækker mængder af andre dyrearter der venter på, at ungerne falder ud af rederne.